Günümüzde hepimiz sahip olduğumuz akıllı telefonlarımızda Facebook, Instagram, Twitter gibi programlar kullanıyor, bunlar üzerinden fotoğraf yüklüyor, video çekiyor ve metinler paylaşıyoruz. Bu paylaşımları yaparken de nerede, ne zaman ve kimlerle olduğumuzu da timeline’ımız da gösteriyoruz. Tüm bu paylaşımlar sosyal medya şirketleri tarafından kayıt altına alınıyor ve bizlere daha iyi ürün ve hizmetleri belki de bulunduğunuz yere en yakın mağazada olacak şekilde göstermek için kullanılıyor. Bu değişim, saha operasyonu yönetimini de değiştiriyor.
Tıpkı dijital kanallardaki gibi offline kanallarda da benzer süreçler yürütülüyor. Örneğin, süpermarketlerde müşterilerin hareketleri, bir ziyaretçinin hangi rafta ne kadar durduğu, ne kadar süre hangi ürüne baktığı dikkatle inceleniyor ve hedeflenen müşteriye ulaşması istenen ürünler bu şekilde pozisyonlandırılıyor ki satın alma eylemi gerçekleştirilebilsin.
Saha operasyonu sürecinde, alışa gelmiş kâğıda yazarak sipariş alma, not tutma yöntemleri artık akıllı cihazlar ve saha ekip yönetimi sistemleri ile tek noktada toparlanarak haftalık, aylık raporlar sayesinde satış temsilcileri özelinde kimler neler yaptı raporlanabiliyor, dokümante edilerek satılan ürün ve hizmetlerin performansları anlık olarak ölçülebiliyor.
Saha ekiplerinin akıllı cihazlarında bulunan saha yönetimi mobil uygulamaları da günümüzdeki en güçlü digital araçlar olarak offline ve online bilgileri anlık olarak bir araya getiriyor. Şirketler saha ekiplerinin kullandıkları bu uygulamalar sayesinde sahada olan tüm süreçleri anlık ve lokasyon bazlı merkezlerinde görüntüleyebiliyor ve raporlayabiliyorlar. Ayrıca mobil uygulama ve akıllı cihazların donanım ve sensör yetenekleri sayesinde saha ekibinizin konumunu görebiliyor, rotalarını takip edebiliyor, ürün fotoğrafı çekebiliyor, ürün barkodu okutup sipariş alabiliyorsunuz. Önümüzdeki dönemlerde ise sensörlerin yeteneklerinin artması ve IOT teknolojiler sayesinde bu senaryoları arttırmak dahada mümkün olacak. Örnek vermek gerekirse saha teknik servis ekipleri teknik yardım verilecek lokasyona ulaştıklarında tamir edilecek cihaza yine bu uygulamalar ile bağlanarak sorunu tespit etme, yedek parça sorgusu yapma ve tamir maliyetinin çıkartılmasına kadar bir çok süreci hiçbir tuşa basmadan merkez ile senkronize bir şekilde yapılmasını sağlayabilir olacaklar.
Saha pazarlama ve satış ekipleri günümüzde ziyaret edilen noktada ürünlerin konumlanması, stok durumları, fiyatları, sipariş – tahsilat durumu, rakipler hakkında bilgi toplanması gibi bir çok konuda içerikleri bu uygulamalar üzerinden toplayıp anlık olarak merkeze raporlanabilir bir şekilde konum bazlı olarak iletiyorlar. Bunun en büyük faydalarının başında saha ile merkezin online olması sayesinde saha ekiplerinin daha ziyaret noktasından ayrılmadan merkez tarafından fark edilen ürün konumlandırma, paketleme, ürün yerleştirme, sipariş ve tahsilat gibi konularda duruma hemen müdahale edilebilmesini kolaylaştırma ve yapılan yanlışların düzeltilerek, satış grafiğini kötü etkileyebilecek durumların önüne geçilebilmesi.
Tam da bu noktada dijitalleşen, saha ekiplerinin işlerini kolaylaştırıp, verimliliklerini arttıracak saha yönetimi yazılımları bu ihtiyaçlara çözüm üretiyor. Tüm ofis – saha koordinasyonunu tek noktada toparlayarak özet raporlar ve analitik verilerle şirketlerin sahadan topladıkları bilgilerden oluşturdukları aksiyonların çıktılarını tek noktadan saha ekip yöneticilerine özetliyor.